Vooral kleine Brabantse gemeenten zijn niet klaar voor de energietransitie, de omschakeling naar een samenleving op groene stroom zonder Gronings gas. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Vereniging Brabantse Gemeenten is verricht. Veel kleinere gemeenten hebben het thema nauwelijks opgepakt of alleen in afzonderlijke projecten. Van samenwerking is weinig sprake. De provincie hoopt dat de nieuwe colleges die deze weken in de gemeenten worden gevormd de energietransitie als speerpunt opnemen. Gedeputeerde Erik van Merriënboer vindt samenwerkingskracht van de gemeenten ‘een eerste vereiste’.
Ik heb tijdens de verkiezingscampagne in de regio wel wát gehoord over energie en duurzaamheid, maar dat het een hot item was, nou nee. Groningen is ver weg en de smeltende ijskappen op Groenland en de afgebroken ijsschotsen waarop hongerende ijsberen creperen al helemaal.
Maar toch. Ook het Land van Cuijk moet omschakelen. Niet meer koken en verwarmen op gas, minder stroom gebruiken en de apparaten die we wèl aanzetten, voeden met zonne- en windenergie.
Eén grote gemeente zou, denk ik, grotere stappen kunnen zetten naar een groen Land van Cuijk dan vijf kleine. Maar de uitslagen in met name Grave en Mill hebben die grote gemeente niet dichterbij gebracht, integendeel. Ze zijn niet tegen samenwerken, maar wel tegen fusie. Ik hoop het in de college-afspraken van die kleintjes terug te vinden: dat de energietransitie het belangrijkste item is voor de komende bestuursperiode en dat Mill en Grave het voortouw nemen om het thema Land van Cuijk-breed aan te pakken. Mooie kans om te laten zien dat ze wèl zelfstandig de uitdagingen van de toekomst aankunnen.