Deze krant doet vanaf gisteren een dappere poging om voortaan ook vrolijk regionaal nieuws te brengen. Ik wens de collega’s veel succes.
Ik zou ook wel elke dag vrolijk nieuws willen melden. Goed voor je populariteit. Je hoeft op verjaardagspartijtjes nooit lang te wachten op koffie en gebak. Ze hangen aan je lippen, de andere gasten.
Bij slecht nieuws trouwens ook.
Laat je niets wijsmaken: mensen roepen wel dat ze het beu zijn alleen maar slecht nieuws te lezen, maar ondertussen krijgen de meesten een adrenalinekick van nieuws over rampen en razernijen. Is ook wel eens onderzocht, meen ik, hoe dat komt. Het werkt als een soort van bezweringsformule om leed van je af te houden. Zolang de ellende bij een ander is, is die niet bij jou. Zoiets. Verklaart ook waarom tv-soaps, thrillerseries en doktersromannetjes (bestaan die nog?) populair zijn. Zwelgen in het leed van de ander, in de beschutting van je bankstel, met een kopje koffie binnen handbereik.
Het wordt hard werken voor de journalisten. Goed nieuws verliest het wat impact betreft altijd van slecht nieuws. Dat de criminaliteit in Nederland enorm is gedaald – bericht van vorige week – is gewoonweg fantastisch. Maar niemand heeft het er deze week nog over. Wel over de negentiende plek van Waylon op het songfestival.
Goed nieuws heeft vaak een keerzijde. Cuijk is zijn sas met al die fraaie archeologische vondsten uit de Romeinse tijd, maar moet langer wachten op een nieuwe Grotestraat. Geweldig dat het Gennepse Elzendaalcollege, in een tijd van krimp, na de zomer meer nieuwe brugklassers verwelkomen mag. Die kinderen gaan dus niet naar andere scholen in de regio, waar het wél hol gaat klinken in de klas.