Dwarskijker van zaterdag 6 juli 2024
De inwoners van Gennep mogen van het bestuur meepraten over een oplossing voor het afvalprobleem. Bij Gennepse huishoudens moet veel meer restafval worden opgehaald (100 kilo) dan bij andere adressen in Nederland (30 kilo). Misschien moeten ze, denk ik dan, net als in het Land van Cuijk maar overstappen van kliko’s op peperdure tariefzakken. Maar ze mogen er dus over meepraten.
Ook in het Land van Cuijk krijgen de burgers inspraak. Daar gaat het over vuurwerk. Moet het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling in de gemeente verboden worden of toch niet? In een soort van volksraadpleging gaat de gemeente de mening van de inwoners peilen.
In beide gemeenten is het de VVD die mordicus tegen die volksraadplegingen is. VVD Land van Cuijk stelt dat een democratisch gekozen bestuur zelf het lef moet hebben om beslissingen te nemen.
Daar hebben ze gelijk in. Door dat vakje een keer in de vier jaar rood te maken, geef je de partijen die het bestuur gaan vormen een mandaat om voor jou beslissingen te nemen. In het algemeen belang. In allerlei wetgeving is daarnaast de inspraak van de burgers – bijvoorbeeld bij bouwplannen of het kappen van een boom – geregeld. Terug naar de oeroude lindeboom in het dorp waaronder de dorpsoudsten over elk wissewasje van de kleine gemeenschap een oordeel velden, dat kan nu eenmaal niet.
Overigens vind ik beide onderwerpen, vuurwerk en afval, zaken die de gemeentegrens overstijgen. Een vuurwerkverbod heeft alleen zin als je dat in alle gemeenten oplegt, dus dat moet je landelijk regelen. En waarom moet er verschil zijn in het ophalen van afval? Zo’n basisvoorziening zou toch eigenlijk overal in het land op dezelfde manier geregeld moeten worden?