Dwarskijker van woensdag 8 mei 2024
Louis Jansen (1915-2010) was van 1946 tot 1960 burgemeester van Cuijk en Sint Agatha en betekende veel voor de bloei van de naoorlogse gemeente. Hij richtte zelfs, 70 jaar geleden, de streekschouwburg op. Dat is één van de redenen, aldus het gemeentebestuur, dat het kunstencentrum van het Land van Cuijk ‘Louis’ gaat heten.
Persoonlijk vind ik de relatie tussen wat die burgemeester in een ver verleden betekende en een kunstencentrum anno nu wat gekunsteld. Maar ach, het beestje moet een naam hebben.
Voor de zekerheid is de naamkeuze voorzien van een bijsluiter: Louis was ook de voornaam van de kunstenaars Armstrong, Couperus en Davids. Ik vermoed dat als de Land van Cuijkse jongeren die beroemde namen horen, ze zich massaal inschrijven. Reken maar dat het druk wordt bij de cursus ‘Wie waren ook alweer…’
Een instituut vernoemen naar een naam uit het verleden, is relatief veilig. Stel dat het kunstencentrum een paar jaar eerder een herstart had gekregen en naar een hedendaagse grootheid was vernoemd. Naar Ali, Marco of Matthijs…
Soms blijkt zelfs afstand in de tijd onvoldoende. Het Prins Bernhard Cultuurfonds moest vorig jaar halsoverkop van naam veranderen toen een oud document opdook. Ik neem aan dat het blazoen van Louis Jansen nauwkeurig is gecheckt.
Ik zag gisteren dat kunstmatige intelligentie voor deze krant geen taboe is. Dat verhaal over Duitse boodschappen had de redactie door ChatGPT laten vertalen.
Ik ben ook eens bij Chat GPT te rade gegaan. Op de vraag of ‘Louis’ een goede naam is voor een kunstencentrum, kreeg ik als antwoord: ‘Als het kunstencentrum (…) een meer eigentijdse en innovatieve vibe nastreeft, kan een andere naam misschien beter passen.’
Foto: Louis Jansen. Bron: Nationaal Archief