Sportkerk

De Laurentiuskerk in Vierlingsbeek staat leeg te wezen. De pastoor heeft er een eigen soort beeldenstorm op los gelaten, missen worden er niet meer gelezen.
Wat moet er met het gebouw gebeuren? Koele kikkers zouden zeggen: bel Laarakkers maar. Monumentale waarde heeft de in 1953 ingewijde kerk immers niet. Maar zo’n markant gebouw midden in het dorp, met die parmante, strakke toren, waarin het dorp heeft getrouwd, gedoopt en afscheid genomen, laat je niet zomaar aan slopershanden over.
Het CDA heeft een plannetje. Blijkbaar is er behoefte aan een nieuwe sporthal en dus, zeggen de christendemocraten, moeten we de kerk misschien tot sporthal ombouwen. Vind ik een voorbeeld van positief denken. Daar komt bij dat sport voor velen de nieuwe religie is. De gang naar stadion of voetbalveld, naar sporthal en sportkantine, zelfs naar de zitbank van waaruit de verrichtingen van Max Verstappen worden gevolgd, is voor velen een zondags ritueel waarvoor alles moet wijken. Ja, laten we alle leegstaande kerken ombouwen tot sporthallen.
Hoewel een concertzaal ook niet gek zou zijn. Ik was vorige week in Vortum-Mullem. Het dorp heeft de handen uit de mouwen gestoken en van de leegstaande kerk een multifunctioneel centrum gemaakt. Knillus heet het. Waar ook concerten worden gegeven. Voix La uit Beugen liet horen dat de voormalige kerk qua akoestiek weinig heeft ingeleverd. Er is een leuk cafeetje bij en vrijwilligers doen er alles aan om het de bezoeker naar de zin te maken. Goed gelukt dus. Ik denk dat Jezus, mocht ie nóg eens terugkeren op aarde, het best zou kunnen waarderen. Alleen die muntenautomaat… Als hem dat maar niet aan de geldwisselaars in de tempel doet denken.

Foto: Tijdens de verbouwing van Knillus. Foto: Ed van Alem

Geurt Franzen schrijft tweemaal per week (woensdag en zaterdag) de column Dwarskijker voor de editie Maasland van De Gelderlander